Oversikt artikler Lysets By
Lysets By
Opplev Svolvær, Lysets by. En magisk lys opplevelse, -sommer som mørketid.
Byen speiler seg i "havnebassenget" en mørk høstdag. Foto:Ronny Nilsen.
DET EIENDOMMELIGE NORDLANDSLYSET er vel allment kjent såvel som Lofotlyset er det, men det de færreste vet er at Svolvær har et helt spesielt lys. Et lys som oppstår med sterke lysbrytninger i mellomrommet mellom havet og fjellet. Et lys som har fasinert kunstnere og andre i flere hundre år.
Det magiske lyset gjør seg og gjeldende i mørketiden, men da er det byen som i hovedsak «gir lys», mens nordlyset og de fjerneste restene etter sola, skaper det magiske og stemningsfulle landskapet som omgir byen.
Ideèn, «Svolvær, Lysets by», har sitt utspring fra slutten av 1980 tallet, da lokal iniativtaker tok til orde for å lyssette Svolværgeita, fiskerkona og kulturhistoriske byggverk i mørketiden, -til glede for byens beboere og besøkende. Med årene så har ideen utviklet seg til å omfatte begrepet "LYSETS BY".
I dag er Svolvær godt igang med å etablere seg som "lysbyen" i regionen.
|
LED lys innkjøpt og permanent kabel nedgravd
Lørdag den 12.08.2013 la dugnadsgjengen ned 200 m med strømkabel som skal føre strøm til fiskehjellene og bunkeren. Når dette arbeidet er ferdig så skal det borres fester for stativ som lyskasterne skal festes i.
Dugnadsgjengen denne gangen har vært Knut Roar Johansen, Rune med sønnene Tinus og Theodor Sørensen, Knut Sandmo og Kim Gudøy. De to sistnevnte fungerte som maskinførere, noe som ble satt stor pris på.
Også en stor takk til Torleif Pedersen og Svolvær Maskinstasjon som kjørte grus og sand til oss den lørdagen. Grusen ble sponset av firma G. Svenning AS.
Byggsystemer som har vært vår hovedsponsor fra første dag har levert det vi trenger av maskiner så arbeidet med å legge ned kabelen gikk helt greit.
Tusen takk til alle dere som stilte på dugnad og som sponset oss.
Arbeidsgruppen "Svolvær Lysets By"
ble i høst etablert som en under-gruppe av Svolvær Innbygger-forening. (2013)
Arbeidsgruppen skal arbeide for å befeste begrepet "Lysets by" ved å arbeide for "faste lysinstallasjoner" som i hovedsak skal lyse opp vår kulturhistorie.
L. Berg Sønner AS og Erling Falk.
Lysene blir montert i 2011.
Dagen for montering av lyskastere falt sammen med at stormen "Berit" besøkte byen, så det ble en frisk opplevelse å få fast lysene. Se dokumentarfilm under.
Det er som regel store byer som tidlig har innsett lysets betydning. På dagtid får man en opplevelse av byen, men når mørket faller på bruker man lyset til og fremheve sin egenart.
Da lyser man opp spesielle severdigheter som man ønsker at byens innbyggere og turister skal få ta del i.
I Paris som blir kalt ”lysets by” har de lyst opp ca. 250 bygninger, monumenter, statuer, bruer og fontener.
Byen skifter karakter etter mørkets frembrudd noe som gir byen en spesiell stemning.
Lyon blir også kalt ”lysets by ” der spiller lyset en sentral rolle i all by planlegging. Målsettingen er at lyset skal fremheve arkitekturen.
Lyon har hatt en egen plan for lyssetning siden 1989. Der skal lyset fungere som et sikkerhetstiltak, det skal framheve steder av historisk verdi og det skal skape stemning i et område. God lyssetning gjør at vi opplever omgivelsene på en ny måte sier turistmyndighetene. Alicante også kalt ”lysets by” har bl.a. lyst opp en høyde i byen, og bruker dette område i sin markedsføring av byen .
I Norge er det ingen byer som blir kalt for ”lysets by,” men noen byer har lyst opp enkelte monumenter, kirker, borger, festninger, og arkitektoniske fine byggverk. Helheten har manglet derfor kan vi trygt si at de fleste byer i Norge dyrker mørkets lidenskapelighet.
I Svolvær viser vi ikke mye fram etter mørkets frambrudd, det meste går i sort. Visst vi tør kan vi snu det med ganske enkle midler. Vi skal bruke lyset i mørketid til og fremme vår historie, våre fortrinn og våre severdigheter. En by selger bedre den lever, frister og tiltrekker mer, -når severdighetene er fremhevet.
Hovedhensikten med belysning er og tilstrebe en opplevelse av byen som en helhet, dvs. at man forsterker inntrykkene med belysning kveldstid. Lyset skal være stemningsskapende.
Baard Nordby
Iniativtaker og leder for arbeidsgruppen "Svolvær lysets by".
Vi tester ny belysning av Svolvær kirka
Svolvær Lysets By Vokser
Mobilfoto: Bjørn K. Hansen
Lysets by takker for innsatsen
Se også Lysetsby.no
Innhenter tilbud på lyskastere.
Se bilde til høyre.
tomme fiskehjellene på Kuba er igjen opplyst.
Les mer: Lofotposten
I Lofotposten finner du flere foto av de
belyste fiskehjellene.
Se Billedserie: Lofotposten