Fottur til Fløya og Djevelporten.
Turen til Fløya (590 moh.) og Djevelporten er en middels utfordrende, men givende tur med fantastisk utsikt og en morsom dag i fjellet. Spesielt Djeveleporten, som betyr Djevelens port, er en ganske unik attraksjon – en stein som er solid kilt mellom to klipper. Likevel er utsikten fra Fløya verdt turen i seg selv. Absolutt en må-se.
Opprinnelig artikkel på Engelsk
Den ikoniske kileblokken til Djevelporten. Foto: Copyright ThePhotohikes
En av de mange flotte utsiktene på Turen til Fløya. Foto: Copyright ThePhotohikes
Fjellet ligger i Svolvær og Vågan kommune på Lofotens Austvågøy, er dette et høyt trafikkert område på grunn av reisende som kommer med ferge eller kjører langs E10 – eller Kong Olavs vei – til eller fra de sørlige Lofoten.
Så ingen overraskelse at dette er en veldig populær tursti og attraksjon. Personlig, hvis det bare er én fottur eller aktivitet du kan gjøre i Svolvær, vil jeg anbefale denne turen på det varmeste. Du kan gjøre det på en halv dag, og deretter gå til neste stopp eller aktivitet.
Panoramautsikt fra stien. Foto: Copyright ThePhotohikes
Hvordan komme seg til Fløya og Djevelporten
Ruten til Fløya og Djevelporten ligger rett utenfor byen Svolvær og veldig lett tilgjengelig med bil – eller til fots hvis du ankommer med fergen, men uten bil.
Det er et stort parkeringsområde rett ved løypehodet (Klikk her for veibeskrivelse på Google Maps). Når du kjører dit vil det nesten føles når du kjører inn i noens private innkjørsel, men fortsett, det er et stort parkeringsområde der.
Parkering betales, og du kan betale med EasyPark-appen.
Hvis du ankom Svolvaer med fergen, kan du også gå fra ferge kaien på mindre enn 30 minutter.
Startpunktet er også lett tilgjengelig hvis du reiser gjennom Lofoten med buss. Bussholdeplassen er Svolvær øst, betjent av busslinje 300.
Parkeringsplassen. Foto: Copyright ThePhotohikes
Fløya og Djevelporten tursti
Du kan selvfølgelig bare gå til Fløya eller Djevelporten, men å kombinere disse to tar ikke mye ekstra tid, omtrent 30 minutter, og den ekstra utsikten er verdt det.
Hvis du bare planlegger å gå til Djevelporten, bør turen ta mindre enn en time. Derfra er det ytterligere 20 minutter å komme seg til Fløya.
Djeveltrappa – eller Devils ’ trapp, faktisk bygget av Sherpas, baner den første delen av turen. Foto: Copyright ThePhotohikes
Fottur tid
Totalt er turen til begge litt over 4 km (4,18 km) med en høydeøkning på 620m, og den totale turtiden det tok meg å besøke begge var 1:43 timer.
Fottur Vanskelighetsgrad
Moderat. Turen er ikke for lang, og høydeforsterkningen er ikke overdreven, men det er noen moderat vanskelige passasjer på glatte bergarter.
Her er kartet over turen min til begge. du kan laste ned GPX-filen gratis fra denne aktiviteten også, hvis du ønsker det:
Djeveltrappa
Stien starter med det de nå kalles Djeveltrappa. Byggingen startet i 2019 og trappene er en slags attraksjon i seg selv.
Bygget av sherpaer, gir Djeveltrappa en enkel første del av turen. Ikke nok med det, men jeg synes de passer fint inn i landskapet, de tilbyr noen få hvilepunkter samt noen fantastiske utsikter over byen og landskapet rundt.
Djelvetrappa passet fint inn i landskapet rundt Foto: Copyright ThePhotohikes
Etter første del av turen blir midtpartiet litt vanskeligere. Her må du navigere gjennom busker og over glatte, flate svaberg.
Ikke veldig vanskelig, men vær forsiktig hvis den er vått. Hovedproblemet her er labyrinten av stier og omveier langs de vanskeligere passasjene. Det kan være ganske forvirrende å navigere i denne delen, men alle stiene vil til slutt konvergere før eller siden.
Midtdelen av løypa etter første del av Djeveltrappa krever litt navigering i vanskelig terreng. Foto: Copyright ThePhotohikes
Uansett, du finner skilt underveis og du har muligheten til å besøke enten Fløya eller Djevelporten først og deretter lukke turen i en sløyfe.
Jeg besøkte Djevelporten først.
Å komme til Djevelporten
Etter den midterste delen er det den siste delen av trappen, som tar deg til Djevelporten. Det er verdt å stoppe et øyeblikk her for å nyte den fantastiske utsikten over landskapet rundt Svolvær.
Det er også noen steinbenker du kan sitte på for å trekke pusten eller bare nyte utsikten litt lenger.
Fortsett deretter til Djevelporten som nå er bare et par minutter opp på fjellet.
Den siste biten av stien til Djevelporten byr på panoramautsikt over landskapet rundt Svolvær. Foto: Copyright ThePhotohikes
Når du går opp den siste biten kan du snuble over Djevelporten ganske uventet. Den er mindre enn du kanskje forventer at den skal være. Det er en ganske smal sprekk i fjellet, og jeg gikk nesten forbi den, da jeg plutselig skjønte "der er den!".
Det er utrolig å se hvordan den steinblokken er kilet inn mellom de to steinveggene. Du kan gå ned, men vær forsiktig siden det er en klippe uten beskyttelse under steinen. Samme hvis du bestemmer deg for å komme på toppen av den kilede steinen. Du kan klatre opp på høyre side av stupet og opp på toppen av den.
Djevelporten. Du kan klatre opp på høyre side for å komme på toppen av steinblokken, men som du ser er det ganske bratt og eksponert.
Foto: Copyright ThePhotohikes
Fra Djevelporten kan du enten gå tilbake samme vei eller fortsette til Fløya.
Vandring fra Djevelporten til Fløya
Ønsker du å komme deg til Fløya, fortsetter stien opp på fjellsiden, som en slags fjellrygg mot toppen av Fløya. Kommentarstien tar ca. 20 minutter å gå og krever litt slingring her og der til du er rett under Fløyas topp.
Floya er toppen i midten. Stien fra Djevelporten ligger rett under ryggen til venstre. Foto: Copyright ThePhotohikes
Her blir ting litt vanskelig. De siste tre-fire høydemetrene for å komme opp til Fløyas topp er en ganske teknisk passasje, mer beslektet med klatring.. Denne delen er også helt eksponert, med store, spisse steiner.
Derfor bør du kun prøve det bare hvis du har litt klatreerfaring, og absolutt unngå det under våte/regnfulle forhold.
Det er de samme betingelsene jeg møtte mens jeg var der. Jeg kom akkurat under toppen, men det var utrygt å klatre på hver side. Ikke mange plasser for godt fotfeste og kun smale avsatser.
Oppgang fra nordsiden. Foto: Copyright ThePhotohikes
Oppgang fra sørsiden. Foto: Copyright ThePhotohikes
Fløya utsiktspunkt, uten klatring
Den gode nyheten er at du fortsatt kan oppleve den fantastiske utsikten rundt toppen uten å måtte bestige den. Tar du stien fra Djevelporten har du først utsikten nord for Fløyas topp, med toppen av fjellet til høyre.
Panoramautsikt like nord for Floyas topp. Foto: Copyright ThePhotohikes
Derfra kan du vandre til motsatt side og rundt toppen, mot Svolvær hvor utsikten åpner seg mot øst og sør.
Så i hovedsak får du samme utsikt som fra toppen, men fra to forskjellige utsiktspunkter på hver side av Fløyas topp – og uten den risikoen en klatreinnsats medfører.
Utsikt mot øst, rett under toppen.. Foto: Copyright ThePhotohikes
Utsikt sør for Floyas topp. Foto: Copyright ThePhotohikes
Deretter kan du gå tilbake nedover siden av fjellet, og stien vil til slutt ende inn i Djeveltrappa.
Hva med Svolværgeita?
Jeg har ikke nevnt det ennå, men det er et annet punkt av interesse; Svolværgeita. Grunnen til at jeg ikke nevnte det, er fordi det å komme opp til Svolværgeita krever det klatring med skikkelig utstyr, så det er ikke et sted man kan vandre til.
Jeg tenkte å legge til dette notatet bare for fullstendighets skyld. Du kan fortsatt komme i nærheten av den hvis du vil, og avstikkeren fra stien er ca 500m hver vei.
Men hvis du ønsker å bestige den, bør du snakke med og leie en lokal klatreguide .
Svolværgeita.. Foto: Copyright ThePhotohikes