Norgesferien er den nye sydenferien

 

Eksotiske destinasjoner, turkisblått hav, fremmede kulturer, evigvarende middelhavscruise, dyre hoteller, karantenehoteller, kansellerte flyturer, varmerekorder, skogbranner, heteslag…

Til tross for at forlokkende annonseoppslag stadig vekk kan friste med strandliv på sydhavsøyene, regnskogsvandringer langs Amazonas eller vinferier i Provence, har mange nordmenn innsett at det enkleste ofte er det beste. Det er langt ifra alltid at sydenferiereklamene holder det de lover, men er det én ting det norske folk har oppdaget, så er det at naturen like utenfor stuedøra virkelig er til å stole på. Siden tidenes morgen har den vært tilgjengelig for jegere, sankere og turgåere fra de tusen hjem – og selv om vi forandrer oss, er naturen én av de tingene som alltid forblir det samme.

Det eneste problemet er at ting som ligger i ro og knapt forandrer seg fra år til år, dem har vi så lett for å glemme helt bort. Sagt på en annen måte, vi ser ikke skogen for bare trær. Spesielt ille var det for et par år siden, mener mange. Da var det blitt så vanlig å dra på lange og kostbare pikkpakk-ferier til fjerne kyster at man knapt nok så den norske naturen for sydenferiereklamer. Hvis den utviklingen hadde fått fortsette, er det ikke godt å si hva som ville ha skjedd. Kanskje ville vi ha fått en masseutvandring til sørligere breddegrader; kanskje ville skogene og fjellene og fjordene våre fått ligge enda mer uforstyrret og mosegrodd i hukommelsens kjellerdyp. Kanskje ville det ha betydd slutten for kortreiste ferier på kryss og tvers av vårt vakre land!

Heldigvis kom det en pandemi. Det vil si, pandemien var ikke heldig, men nordmenns ferievaner endret seg på en svært heldig måte. Reiserestriksjonene gjorde at folk flest måtte velge sine feriemål langt unna Stillehavet, Brasil og Frankrike. Plutselig var det ikke lenger nødvendig å dra jorden rundt eller fyre av en halv månedslønn for å finne frem til livets gleder. Alt som skulle til var en ekspedisjon til det mystiske tjernet i midten av skogen bak huset, en rolig padletur oppover den buktende elva, en frisk seilas fra holme til holme, eller en rask spurt opp fjelltoppen der borte i horisonten. Det folk oppdaget, var at de små, enkle gledene ofte er de største, og at den norske naturen er vakrere og villere enn det aller meste verden har å by på.

Det beste av alt er at mulighetene er så mange. I vårt langstrakte land finnes det garantert noe for enhver smak, enten man ønsker å oppsøke den uberørte naturen eller kombinere friluftsliv med andre attraksjoner. Ett av stedene som er mye besøkt av både utlendinger og innfødte på norgesferie, er Neset Camping i Setesdal. Campingplassen utmerker seg med sin idylliske beliggenhet midt i smørøyet i tidligere Aust-Agder fylke. På en halvøy i Byglandsfjorden er omgivelsene nær sagt så vakre som de kan bli, og mulighetene er mange for små og store utflukter rundt omkring i nærområdene.

Slike steder er blitt svært populære den siste tiden. Fjernt fra flyavganger, hotellutgifter og hetebølger – en enkel campingplass er ofte det eneste som trengs for å oppleve den totale friheten. Kanskje trenger man et sted å raste for natten, kanskje har man vært på farten i dagevis. Da kan det være godt å vite at alle de fasiliteter man kan ønske seg, aldri er lengre unna enn en kort spasertur i det norske finværet!