VM i Skreifiske

Foto: Magnar Jakobsen
 

VM i Skreifiske er en av verdens største fiskekonkurranser som samler deltagere fra over 10 nasjoner i Svolvær. 

VM i Skreifiske ble arrangert for første gang i 1991. På slutten av 80-tallet kom regjeringen med en regulering for fritidsfiskere som gjorde at det kun var lov til å fiske til eget bruk. Brøt man denne loven kunne man bli bøtelagt og det ble innført et kvotesystem der hver enkelt fisker kun kunne fiske sin tildelte kvote. Før denne reguleringen kom var det lov til å fiske ubegrenset med torsk/skrei. Johannes Rørtveeit og Sigmund Nilsen i Vågan båtforening kom da på ideen om å starte VM i Skreifiske på grunn av denne reguleringen. 

VM i skreifiske blir arrangert hvert år i slutten av mars og konkurransen går over to dager. Når båtene kommer inn er det innveiing, det premieres både for den største fisken og største total vekt, og det finnes herreklasse, dameklasse og juniorklasse. På fredagen teller alle fiskeslag man kan få i Vestfjorden, som sei, kveite, breiflabb, steinbit, uer og hyse. På lørdagen teller kun skreien og da premieres største skrei og total fangst. Fisken som dras på land under VM selges videre til de som ønsker en skrei middag og resten går til lokale fiskemottak. 

Mye av arbeidet omkring arrangementet går på dugnadsånd, og arrangørene er avhengige av at folk stiller opp både før, under og etter for å kunne gjennomføre et så stort  arrangement. Vågan Båt- og Sjøfiskeforening har ca. 250 medlemmer og av disse deltar rundt 70 stykker på dugnaden i forkant av VM. 

I 1991 var det 220 påmeldte til konkurransen, i 2019 var deltakertallene over 600. VM i Skreifiske er det største arrangementet i Nord-Norge vinterstid, og er blitt en stor folkefest, hvis du ønsker å delta eller være i Svolvær under arrangementet må du være tidlig ute å bestille overnatting, som regel er alt fullbooket et år i forveien. 

Mellom 5- og 6000 personer kommer til Svolvær de to dagene arrangementet pågår. Widerøe stiller med ekstra fly hele uken i forveien, og alt av hoteller, restauranter, utesteder og caféer fylles opp. Det anslås at det omsettes rundt 25-30 millioner kroner i Svolvær under VM.

VM i skreifiske er for både amatører og profesjonelle fiskere.  De fleste deltakerne er hobbyfiskere og turistfiskere  og de kommer fra hele verden. Norges Havfiskeforbund er med årlig, de er profesjonelle havfiskere og stiller med ca. 60 påmeldte.
 
I 2014 ble det tatt opp eventyrlige 75 tonn med skrei under VM. Båtforeningen leier inn ca. 80 båter fra Brønnøysund i sør til Tromsø i nord til arrangementet. På hver båt er det plass til mellom 5-40 personer, deltakerne kan også bruke sine egne båter. I 2011 mottok VM i skreifiske Reiselivsprisen fra Reiseliv i Lofoten.  National Geographic kommer til Svolvær for å filme VM i skreifiske hvert år.