Mysteriet om manglende sokker er løst.

 

 
Nå er det en formel for å beregne sannsynligheten for at en sokk forsvinner på vaskerommet.
 
En av livets store mysterier er hvorfor det ofte mangler sokker når de skal sorteres på vaskerommet.
Professor Stephen Hawking spekulerte i om at de er oppslukt i et spontant opprettet sorte hull, skriver vaskemaskin produsenten Samsung som finansiert en studie på manglende sokker laget av en psykolog og en statistiker.
Gjennom en undersøkelse medvirkende 2000 personer kunne forskerne konkluderte med at en brite i gjennomsnitt mister 15 sokker per år i vask. Dette fører til en et kapital tap på cirka 20 milliarder per år for hele Storbritannia, skriver The London Economic.
Undersøkelsen viser også noen av de viktigste grunnene til at sokker forsvinner. Noen eksempler er at de faller ned bak radiatoren, falt mellom noen møbler eller sorteres i en vask med feil farge.
 
Etter undersøkelsen var forskerne i stand til å presentere "The Sock Loss Formula" som beregner sannsynligheten for at sokker forsvinner i vask.
Den korte versjonen av formelen er (L + C) - (P x A) hvor L = vaskens størrelse, C= vaske kompleksitet, P = aversjon mot vasking, A = nøyaktighet.
 
Den fullstendige formelen ser slik ut:
(L (PXF) + C (TXS)) - (P x A)
Det er anslått størrelse på tøyet L  ved å multiplisere antall personer i husholdningen (p) med antall vasker per uke (f) .
Vaske kompleksitet C omfatter antall typer vask (t)  per uke, multiplisert med antall sokker som vaskes hver uke.
P er en tallverdi fra 1 til 5 der 1 betyr at man misliker vasking, og en fem indikerer at personen som vasker elsker klesvask.
Den numeriske verdien av  A bestemmes av hvor godt klærne er sortert og tatt vare på før de vaskes.
 
Samsung er oppdragsgiver for undersøkelsen i forbindelse med at selskapet lanserer en ny vaskemaskin som skal redusere risikoen for at sokker forsvinner under vask.