-
Andøya Spaceport avbrøt selv rakettoppskytningen
01. april 2025
Operatørene i Andøya Spaceport, som har sikkerhetsansvaret ved anlegget, avbrøt ferden for raketten Spectrum søndag. Dermed falt den ned og eksploderte i havet.
– Det er Andøya Spaceport sitt launch crew som avbryter bæreraketten om den kommer utenfor korridoren som er planlagt for ferden. I dette tilfellet skjedde det, og derfor ble den terminert i henhold til etablerte sikkerhetsrutiner av Andøya Spaceport, sier kommunikasjonsrådgiver Betine Josefine Bjørdal i Andøya Spaceport til NTB.
– Oppskytningen av raketten ble avbrutt etter omtrent 30 sekunder, og den falt rett ned i havet. Oppskytningsplattformen er tilsynelatende intakt, skriver Isar Aerospace i en oppdatering.
Daglig leder og grunnlegger Daniel Metzler kaller den korte ferden en suksess, og mener alle mål ble nådd.
– Vi fikk til og med testet termineringssystemet vårt, sier Metzler.
Politiet bekrefter at det ikke ser ut som noen personer eller infrastruktur skal være skadet. (NTB)
-
Ber om tvungen psykiatrisk helsevern for drapstiltalt
01. april 2025
Statsadvokat Hilde Stoltenberg la i Mosjøen tingrett i dag ned påstand om tvungen psykiatrisk helsevern for mannen som står tiltalt for å ha drept ein mann med motorsag i Grane i oktober i fjor.
Stoltenberg sa under sin prosedyre at ho meiner tiltalte ikkje hadde grunn til å skulle føle seg utsett for fare, og at han dermed ikkje kan hevde nødverge.
Ho meiner likevel at drapet blei gjort på grunn av tiltalte sin psykiske tilstand.
Mannen, som har erkjent dei faktiske forholda, har i retten nekta straffskyld på alle tiltalepunkta.
-
Nok en innstilling på Nordlandsekspressen
01. april 2025
Ruteturen med reservebåten «Lovund Express» i ruta til Nordlandsekpressen fra Bodø-Helnessund i dag 11:25 med retur 16:15, er innstilt.
– Dette grunnet værforholdene, melder rederiet Boreal.
Det var mandag det ble kjent at rederiet satte inn en reservebåt i ruten. Denne tar kun 48 passasjerer og ikke last.
-
Enige om at Granedrapstiltalt lider av paranoid schizofreni
01. april 2025
Begge de to sakkyndige er enige i sin konklusjon om at mannen i 30-årene, som står tiltalt for drapet etter motorsagdrapet i Grane, lider av paranoid schizofreni.
Det skriver avisen Helgelendingen.
Det var i oktober i fjor gikk drapsalarmen i Grane kommune.
Politiet ankom en privatadresse hvor Henrik L. Laukholm Solli (33) ble funnet død, en kvinne var skadet, og en annen mann var til stede.
I mars ble mannen tiltalt, og de siste ukene har rettssaken gått i Helgeland tingrett.
Mandag la de sakkyndige fram sin rapport etter drapet i Grane.
– Vi har ikke sett noe her i retten som endrer vår konklusjon, sa Steinar Nilssen, som har jobbet med rettspsykiatri siden slutten av 1990-tallet, og anslår at han har avgitt mange hundre erklæringer i retten.
I dag skal forsvarerne og aktor, statsadvokat Hilde Stoltenberg, legge fram sine avsluttende innlegg. Partene i saken skal argumenterer for eller mot i spørsmål om skyld og for hvor lang en eventuell straff skal være.
-
Ragna (26) skal vere med på pilotprosjekt
01. april 2025
Ragna Kornelia Forså (26) frå Mosjøen blir med på eit pilotprosjekt frå NRK frå hausten av, skriv Helgelendingen.
Det er snakk om eit opplæringsprogram for personar med funksjonsnedsetting.
– Det er rett og slett draumen som blir oppfylt, seier Forså til avisa.
NRK har tidlegare skrive om Ragna Kornelia Forså som blei tatt inn i varmen som journalist av Helgelendingen. Det var etter å ha blitt avvist mange gongar i søken etter jobb som ei som nesten er blind.
No jobbar ho i NRK Buskerud i Drammen. Til hausten føyttar ho til Kristiansand for å starte på «Talentprogram for funksjonsmangfald».
Knut Knudsen Eigeland er prosjektleiar for det nye tilbodet som skal bli sett i gang til hausten. Han seier til avisa at det er noko heilt nytt.
– Det er ikkje mange menneske med funksjonsnedsetting som utdannar seg til å bli journalist eller jobbar i mediebransjen, og vi ønsker å lage eit talent- og opplæringsprogram på ti månader for denne gruppa.
Han fortel at det kom over 70 søknadar og at elleve blei valt ut.
-
38 av 43 barnemat-produkter bryter WHO-krav
01. april 2025
Flere barnemat-produkter bryter med kravene til WHO om både ernæringsinnhold og markedsføring, konkluderer Forbrukerrådet i en ny rapport.
Forbrukerrådet har vurdert barnematen opp mot krav fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Produktene er funnet i norske matbutikker i februar i år.
Av 43 undersøkte barnemat-produkter har Forbrukerrådet funnet at 38 hadde ikke-godkjent markedsføring eller navn. 20 produkter brøt minst ett krav til ernæring og ingredienser. Tolv produkter burde hatt merking om høyt sukkerinnhold, slår rapporten fast.
-
Nordland utan dødsfall i trafikken i første kvartal
01. april 2025
I mars omkom seks personer i trafikken, alle i ulykker der tungbil, ATV, traktor eller buss var involvert. Dette er halvparten så mange omkomne som i fjor, da tallene var uvanlig høye. I første kvartal er det registrert 16 personer drept på norske veier.
Dette er viser Statens vegvesens foreløpige ulykkestall.
Nordland er et av tre fylker som står uten dødsfall i trafikken så langt i år.
Det har vært flere alvorlige ulykker på veiene de siste dagene.
− Utviklingen i antall omkomne i mars var lenge god, men den siste uken har vi sett flere dramatiske ulykker, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen. I en av ulykkene kom en bil i brann da den traff en buss. En fører omkom og den andre ble alvorlig skadet. I den siste ulykken ble en mann drept momentant da han ble truffet av hengeren på en tungbil, sier hun.
− Alle alvorlige ulykker gjør inntrykk på oss. Vi undersøker alle dødsulykker grundig for å tilegne oss kunnskap om hvorfor det gikk galt og hvilke læringspunkt og tiltak som kan hindre lignende i å skje igjen. Målet er nullvisjonen om at ingen skal dø eller bli hardt skadet i trafikken.
Bare menn som døde i mars
Alle som omkom på veiene i mars var menn i alderen 28- 59 år – to i Innlandet, og en i hvert av fylkene Østfold, Rogaland, Akershus og Troms. Så langt i år er 13 av 16 omkomne menn. Tre fylker står uten dødsfall i trafikken i år: Vestfold, Nordland og Finnmark.
Det var mange tungbilulykker i første kvartal. Dette gjelder også for mars, der tre av ulykkene hadde tungbil involvert. Halvparten av ulykkene i mars og i første kvartal var møteulykker.
Tre døde i påskehelgen i fjor
Vi går snart inn i påsken, som er sen i år. I fjor omkom tre den første helgen i påske-utfarten.
− Nå går vi snart inn i en tid der mange skal reise på påskeferie, sier Guro Ranes. Folk kjører stort sett pent, så det er vanligvis ikke mange alvorlige ulykker i påsken, men i fjor startet påskeutfarten på verst tenkelige måte. Da omkom tre mennesker i trafikken. Slik kan vi ikke ha det, sier hun.
− I tillegg til høy fart og ruskjøring, vet vi at mangel på oppmerksomhet forårsaker mange alvorlige ulykker. Mange «multitasker» når de kjører bil, men det er vi alle egentlig veldig dårlige til, sier Ranes.
Derfor oppfordrer Guro Ranes til å ta det med ro og kjøre rusfritt. Og så legger hun til; la maten og mobilen ligge, la andre styre GPS ’en og musikken og hold henda på rattet og blikket på veien. For å kjøre er det eneste du skal gjøre.
-
Høyre gir Senterpartiets valg honnør
31. mars 2025
I helgen stemte landsmøtet til Senterpartiet for å fjerne det såkalte normprisrådet fra grunnrenteskatten på havbruk – ofte kalt lakseskatten.
Dermed er det et flertall på Stortinget, gjennom partiene Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, for å avvikle prisrådet.
Saken skal stemmes over i Stortinget i morgen, og stortingsrepresentant fra Høyre, Bård Ludvig Thorheim hyller valget til Sp.
– Jeg vil faktisk gi Senterpartiet honnør for å snu i denne saken, selv om det var Vedum som innførte Norge nye «supperåd» som har fått betegnelsen Normprisrådet, skriver Thorheim i en pressemelding.
Normprisrådet fastsetter normpriser for oppdrettsnæringen, som brukes til å beregne selskapenes skatteplikt.
– Nå vil jeg utfordre Støre-regjeringen og finansminister Stoltenberg til også å snu. Det eneste denne ordningen skaper er mer unødvendig byråkrati i Oslo og problemer for ei kystnæring som bare ønsker å skape verdier, skriver Thorheim.
-
Departementet sier nei til å granske rakettoppskytinga
31. mars 2025
Rødt krever gransking etter gårsdagens rakettoppskyting på Andøya, men departementet sier nei.
– Raketten havnet midt i sikkerhetsområdet som ble etablert, og det er derfor ingen hendelse eller ulykke som det er naturlig å igangsette ekstern gransking av, skriver statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Tomas Norvoll i en e-post.
Det er stortingsrepresentant Geir Jørgensen som krever en ekstern gransking av oppskytingen, som ble avbrutt etter 30 sekunder. Han mener det er viktig å få klarhet i blant andre konsekvensene for naturen.
Mens Norvoll sier at Andøya Spaceport har krav om miljøpåvirkning.
– Oppskyting fra Andøya Spaceport har vært planlagt i flere år, og er underlagt omfattende regulering fra Luftfartstilsynet og andre sektormyndigheter. Det er gjennomført konsekvensutredninger i forbindelse med etableringen, og Andøya Spaceport er underlagt vanlige krav og reguleringer for miljøpåvirkning, sier Norvoll.
-
Mener det er provoserende at rakettoppskytningen blir omtalt som en suksess
31. mars 2025
Søndagens rakettoppskyting av «Spectrum» på Andøya endte med heftig eksplosjon i havet.
Selv om raketten styrtet ned i havet etter rundt 30 sekunder, blir oppskytinga omtalt som en suksess.
Det mener Svein Hammer, stortingskandidat for Nordland MDG, er provoserende.
I en pressemelding fra Miljøpartiet de grønne sier han at dette avspeiler en menneskesentrert tankemåte, der sårbar natur ikke tas nok på alvor.
– En voldsom eksplosjon er ingen suksess for fiskene og fuglene. Vi får også spredning av miljøgifter i et verdifullt naturområde. I dag er de fleste enige om at vi må slutte med dumping av søppel i havet, og så godtar vi likevel dette?, sier Hammer.
Han mener det er imponerende at Norge sikrer at Europa har veletablert romfartsteknologi, men det betyr ikke at det som skjer kan fritas fra kritisk debatt.
– I mars gyter torsken langs norskekysten. Området utenfor Andøya er viktig her. Samtidig er fuglene snart klar for hekking. Dette må det tas hensyn til.